Eigenschap 6: Creëer synergie

De gewoonte van creatieve samenwerking

Eigenschap 6: Creëer synergie is de meest waardevolle activiteit in het leven – de echte test en manifestatie van alle andere eigenschappen samen. Synergie katalyseert, verenigt en ontketent de grootste krachten in mensen. Simpel gezegd betekent synergie dat het geheel groter is dan de som der delen. 

De hoogste vormen van synergie bundelen de vier unieke menselijke vermogens, het win/win motief en de vaardigheden van empathische communicatie op de moeilijkste uitdagingen waar we in het leven voor staan. Het resultaat is bijna wonderbaarlijk. We creëren nieuwe alternatieven. 

“Synergie is beter dan mijn manier of jouw manier. Het is onze manier.” – Dr. Stephen R. Covey 

Synergie en communicatie


Synergie is opwindend. Creativiteit is opwindend. Het is fenomenaal wat openheid en communicatie kunnen opleveren. De mogelijkheden tot aanzienlijke winst en verbetering zijn zo reëel dat het het risico dat dergelijke openheid met zich meebrengt, waard is. Vertrouwen is nauw verbonden met verschillende niveaus van communicatie: defensief, respectvol, en synergetisch. 

  • Defensief – Het laagste niveau van communicatie komt voort uit situaties met weinig vertrouwen. Het levert alleen win/verlies of verlies/verlies uitkomsten op, is niet effectief en creëert alleen maar meer aanleiding om te verdedigen en te beschermen.
  • Respectvol – Het middelste niveau van communicatie is hoe redelijk volwassen mensen met elkaar omgaan. Ze communiceren beleefd maar niet empathisch. Respectvolle communicatie werkt, maar de creatieve mogelijkheden zijn beperkt. Meestal wordt een compromis gesloten, wat betekent dat 1+1=1,5. Het levert een lage uitkomst van win/win op.
  • Synergistisch – Het hoogste niveau van communicatie waarbij 1+1 gelijk kan zijn aan 8, 16, of zelfs 1.600. De synergie die een groot vertrouwen creëert, produceert oplossingen die beter zijn dan alle oorspronkelijk suggesties en dat wordt door alle partijen beaamt. 

“Synergie is niet hetzelfde als een compromis. In een compromis is één plus één op zijn best anderhalf.” – Dr. Stephen R. Covey 

Je weet dat je synergie hebt gecreëerd wanneer je: 

  • Van mening ben veranderd.
  • Nieuwe energie en opwinding voelt.
  • Dingen op een nieuwe manier ziet.
  • Voelt dat de relatie is getransformeerd.
  • Eindigt met een idee of een resultaat dat beter is dan dat waar één van jullie mee begon (een 3e alternatief).