Discipline 1: Focus op een waanzinnig belangrijk doel

Er zullen altijd meer goede ideeën zijn dan jij en je team kunnen uitvoeren.

Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 15% van de medewerkers de belangrijkste doelen van de organisatie kent. Dit komt veelal omdat de organisatie geen doelen of juist te veel doelen heeft.

Focus op minder om meer te bereiken. Kies 1 waanzinnig belangrijk doel (WBD) in plaats van je op meerdere doelen tegelijk te richten. Hiermee bedoelen we niet dat je de zaken negeert die elke dag nodig zijn om je team of bedrijf draaiende te houden, maar dat je jouw focus verkleint tot datgene wat je écht wilt verbeteren.

De meeste slimme en ambitieuze mensen vinden het moeilijk om minder te doen. Zeker als dit betekent dat ze nee moeten zeggen tegen een goed idee. Het zit in hun aard om meer te willen doen, maar er zullen altijd meer goede ideeën zijn dan capaciteit om ze uit te voeren.

Een WBD kies je door te bepalen welk belangrijkste doel je alleen kunt bereiken door er speciale aandacht te besteden. Met andere woorden, je kiest een doel waarvoor je meer moet doen dan je normaal doet.

Om een WBD te definiëren, bepaal je eerst waar je je nu bevindt, waar je naartoe wilt en per wanneer. Oftewel, je definieert een start- en eindstreep en een deadline. Vanuit psychologisch oogpunt gezien is het daarnaast belangrijk om één criterium voor succes te bepalen. Discipline 1 is de discipline van focus en vormt de eerste stap op weg naar het creëren van een spel dat je kunt winnen.

Gratis gids

4 stappen om je teamdoelen te verfijnen en uit te voeren

Gebruik deze gids om je doelen scherp en helder te krijgen.

Gratis gids

Strategische doelen uitvoeren en baanbrekende resultaten creëren

Pas deze bewezen principes toe en behaal keer op keer baanbrekende resultaten.

Het waanzinnig belangrijke doel (WBD)

Het toepassen van discipline 1 betekent dat je jouw focus beperkt tot een aantal zeer belangrijke doelen, zodat je deze kunt bereiken te midden van de wervelwind van je dagelijkse werkzaamheden.

Wanneer je je op 2 of 3 doelen richt, is de kans groot dat je deze volledig bereikt. Maar hoe meer doelen, hoe kleiner de kans dat je überhaupt een van de doelen helemaal bereikt.

Quote PNG

Om je te focussen op een waanzinnig belangrijk doel, moet je ingaan tegen je leidersinstinct meer te willen doen, en je richten op minder, zodat je team meer kan bereiken.

— Sean Covey, medeauteur van De 4 disciplines van uitvoering

Discipline 1: Focus op een waanzinnig belangrijk doel

01
Discipline 1:

Focus op een waanzinnig belangrijk doel

02
Discipline 2:

Werk met gedragsmetingen
Lees verder

03
Discipline 3:

Houd een motiverend scorebord bij
Lees verder

04
Discipline 4:

Creëer een ritme van verantwoording
Lees verder

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen