Discipline 4: Creëer een ritme van verantwoording

Verantwoording leidt tot verantwoordelijkheid.

Elk team voert een eenvoudig, wekelijks proces uit waarin de successen worden gevierd, fouten worden geanalyseerd en de koers wordt bijgesteld indien dat nodig is. Hiermee wordt het ultieme prestatiemanagementsysteem tot stand gebracht.

Je creëert een ritme van verantwoording door regelmatig teambesprekingen te houden die gericht zijn op het waanzinnig belangrijke doel (WBD). Deze besprekingen vinden wekelijks of soms zelfs dagelijks plaats en duren vaak niet meer dan 20 minuten. Tijdens deze besprekingen houden teamleden elkaar verantwoordelijk voor de toezeggingen die zijn gedaan om de score te verhogen.

De toezeggingen die teamleden tijdens de bespreking doen, vormen – samen met de regelmaat van de besprekingen – het geheim achter een succesvolle implementatie van discipline 4. Teamleden beantwoorden een voor een de vraag: “Wat zijn de één of twee belangrijkste dingen die ik deze week kan doen die de grootste impact op het scorebord hebben?” Elk teamlid rapporteert eerst over de toezeggingen van de afgelopen week, legt uit hoe dit bijdraagt aan de doel- en gedragsmetingen op het scorebord en doet tot slot nieuwe toezeggingen voor de komende week.

Mensen zijn eerder geneigd om hun eigen toezeggingen na te komen dan dat ze opdrachten van bovenaf uitvoeren. Wanneer niet alleen leiders hun teamleden verantwoordelijk houden, maar teamleden ook elkaar verantwoordelijk houden, wordt een zakelijke toezegging een persoonlijke belofte. Zodra het team ziet dat ze direct bijdragen aan het waanzinnig belangrijke doel, weten ze dat ze aan het winnen zijn. En winnen is de beste manier om de betrokkenheid en motivatie te vergroten.

Gratis gids

4 stappen om je teamdoelen te verfijnen en uit te voeren

Gebruik deze gids om je doelen scherp en helder te krijgen.

Gratis tool

80/20 Activiteiten-analyse

Maak je proces strategischer en behaal meer succesvolle resultaten.

Creëer een ritme van verantwoording

Bij discipline 4 delen teams de verantwoordelijkheid. Teamleden doen toezeggingen ten overstaan van hun leiders én hun teamleden. Door hun wekelijkse toezeggingen na te komen, kunnen teamleden de gedragsmeting beïnvloeden die het succes van de doelmeting voor het WBD voorspelt.

Quote PNG

Waar vind je mensen die zich met hart en ziel inzetten om hun beste prestaties te leveren? In de teams van leiders die zich met hart en ziel inzetten voor hun teamleden.

— Jim Huling, medeauteur van De 4 disciplines van uitvoering

01
Discipline 1:

Focus op een waanzinnig belangrijk doel
Lees verder

02
Discipline 2:

Werk met gedragsmetingen
Lees verder

03
Discipline 3:

Houd een motiverend scorebord bij
Lees verder

04
Discipline 4:

Creëer een ritme van verantwoording

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen