Keuze 1: Doe wat belangrijk is, reageer niet op wat dringend is

Gebruik je jouw brein effectief?

In de huidige wereld van kenniswerkers worden we betaald om na te denken, te creëren en te innoveren. Ons brein is ons belangrijkste hulpmiddel om waarde te creëren. Het bestaat uit twee delen: het reactieve brein en het denkende brein.

Het reactieve brein

In dit deel van ons brein bevinden zich onze gewoonten en routines.  Het reactieve deel van ons brein is van grote waarde omdat het voorkómt dat we constant dezelfde beslissingen over dezelfde zaken moeten nemen.  Zonder je reactieve brein zou je keer op keer de navigatie moeten gebruiken om naar je vaste supermarkt te gaan, zou je elke keer je wachtwoord moeten opzoeken om in te loggen bij je e-mail en zou je elke ochtend opnieuw je ochtendritueel moeten uitvinden.

Het denkende brein

In dit deel van ons brein maken we bewuste keuzes.  We worden betaald voor het gebruik van dit deel, bijvoorbeeld bij het oplossen van problemen, het ontwikkelen van innovaties en het managen van onze tijd.  Door bewuste keuzes te maken (het denkende brein) in plaats van te doen wat we altijd hebben gedaan (het reactieve brein), kunnen we waarde toevoegen.  De gemaakte keuzes die goed werken, worden bovendien naar ons reactieve brein verplaatst, zodat we deze keuzes in de toekomst automatisch maken.

Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we door te oefenen ons brein kunnen herprogrammeren om bewuster na te denken en kritisch te kijken naar onze keuzes. Deze keuzes zijn bepalend voor onze kwaliteit van leven en ons geluk.

Gratis gids

Zo manage je jouw tijd: 7 tips om je tijd optimaal te benutten

Hardwerkende professionals zouden meer tijd moeten besteden aan het nastreven van hun langetermijndoelen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema persoonlijke effectiviteit

Ontdek de interpersoonlijke en professionele vaardigheden die ieder van ons nodig heeft om te kunnen presteren in de huidige dynamische werkomgeving.

We maken keuzes op basis van twee factoren:

  • Belang (hoe belangrijk is het resultaat)
  • Urgentie (hoe snel moet dit gedaan worden)

Het reactieve brein verkiest urgentie boven belang, omdat het de dringende kwestie wil oplossen.  Het denkende brein richt zich op belang, omdat het waardevolle resultaten wil behalen.

De tijdmatrix van FranklinCovey

De tijdmatrix is een tool die je helpt om elke activiteit te beoordelen met je denkende brein, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan dingen die belangrijk, maar niet urgent zijn (kwadrant 2: buitengewone productiviteit).  Hoe meer tijd we in kwadrant 2 doorbrengen, hoe minder we bezig zijn met de urgente zaken van anderen.

Om kwadrant 2 te bereiken, is het belangrijk dat je jouw reactieve brein lang genoeg onderdrukt om dat wat op je afkomt goed te beoordelen en te bepalen of je hier wel of geen tijd en energie in wilt steken (pauzeer, verhelder, beslis). Dit is het moment waarop je bewust bepaalt hoe belangrijk iets is alvorens je beslist om het wel of niet te doen.

Quote PNG

Elke keuze die je niet bewust maakt om je te richten op wat belangrijk is, is een onbewuste keuze voor de onbelangrijke dingen.

— Dr. Stephen R. Covey

De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit

01
Doe wat belangrijk is, reageer niet op wat dringend is

Maak onderscheid tussen wat belangrijk en onbelangrijk is en vergroot je ROM (Return on the moment) te midden van alle afleidingen.

02

Definieer en prioriteer jouw rollen voor het behalen van buitengewone resultaten en belangrijke doelen.

03

Gebruik tips en tools om je prioriteiten in je agenda te plannen in plaats van je agenda te prioriteren en voer je belangrijkste prioriteiten uitmuntend uit.

04

Zorg ervoor dat technologie vóór en niet tegen je werkt en zet het in om je productiviteit te verhogen.

05

Bereik een consistent hoog energieniveau om helder na te denken en de juiste beslissingen te nemen, zodat je aan het einde van elke dag een voldaan gevoel hebt.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen