Keuze 5: Versterk je vitaliteit, voorkom een burn-out

Uitputtingssyndroom

Onze hedendaagse levenswijze – voortdurende stress, ongezond eten en een gebrek aan beweging en slaap – leidt tot wat wetenschappers het ‘uitputtingssyndroom’ noemen. Wij noemen het meestal een burn-out. We blijven doorgaan, elke dag opnieuw, zonder ons brein en ons lichaam de benodigde rust te geven. Buitengewoon productieve mensen zorgen er daarentegen voor dat ze hun fysieke en mentale energie consequent aanvullen.

Om je belangrijkste doelen te kunnen bereiken en dagelijks de juiste beslissingen te nemen die je hierbij helpen, is het belangrijk dat je jouw fysieke en mentale energieniveau op peil houdt.

Gratis gids

Zo manage je jouw tijd: 7 tips om je tijd optimaal te benutten

Hardwerkende professionals zouden meer tijd moeten besteden aan het nastreven van hun langetermijndoelen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema persoonlijke effectiviteit

Ontdek de interpersoonlijke en professionele vaardigheden die ieder van ons nodig heeft om te kunnen presteren in de huidige dynamische werkomgeving.

Vijf energiebronnen

Alle 5 energiebronnen zijn waardevol. Zelfs als je maar in een van de bronnen investeert, zul je daar al snel profijt van hebben. Maar echt voordeel bereik je pas wanneer je de 5 energiebronnen consequent toepast in je leven.

Wanneer je een gezond leefpatroon hebt – voldoende bewegen, gezond eten, goed slapen, voldoende ontspannen en je regelmatig verbinden met anderen – vergroot je jouw welzijn als mens.

 

Investeer in de 5 energiebronnen

Beweeg:

Hiermee bedoelen we niet alleen sporten. Je lichaam is gebouwd om te bewegen. Neem regelmatig pauze en sta elke 90 minuten minimaal één keer op om een stukje te lopen of iets te drinken te halen.

Eet:

Voedsel is de brandstof voor je lichaam. Daarom is het belangrijk om gezond, regelmatig en voldoende te eten. Eet alleen dingen die je hersenen en lichaam voorzien van de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen die je helpen om optimaal te presteren.

Slaap:

Een goede nachtrust is niet alleen prettig, het is ook een voorwaarde voor buitengewone productiviteit. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen na 17 tot 19 uur zonder slaap net zo functioneren als iemand met een alcoholpromillage van 0,5. Te weinig slaap heeft dus dezelfde impact op je hersenen als dronken zijn.

Ontspan:

Wanneer we weten hoe we stressreacties in onze hersenen kunnen uitschakelen en vanuit een ontspannen gemoedstoestand kunnen handelen, kan dit een grote, positieve impact hebben op onze prestaties. Hoe we deze benodigde ontspanning bereiken, verschilt van persoon tot persoon. Waar de een al geholpen is met een korte pauze of minder taken, heeft een ander een paar vrije dagen nodig om tot rust te komen.

Verbind:

Het opbouwen en onderhouden van betekenisvolle relaties is goed voor onze mentale gezondheid. Relaties zijn namelijk een bron van mentale energie. Ons brein wordt niet alleen blij van beweging, maar ook van sociale interacties.

Quote PNG

We kunnen nu niet leven van wat we vorige maand hebben gegeten, net als dat we geen nu kracht kunnen putten uit het doel van vorig jaar. Constante energie komt voort uit patronen van continue vernieuwing.

— Leigh Stevens

De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit

01

Maak onderscheid tussen wat belangrijk en onbelangrijk is en vergroot je ROM (Return on the moment) te midden van alle afleidingen.

02

Definieer en prioriteer jouw rollen voor het behalen van buitengewone resultaten en belangrijke doelen.

03

Gebruik tips en tools om je prioriteiten in je agenda te plannen in plaats van je agenda te prioriteren en voer je belangrijkste prioriteiten uitmuntend uit.

04

Zorg ervoor dat technologie vóór en niet tegen je werkt en zet het in om je productiviteit te verhogen.

05
Versterk je vitaliteit, voorkom een burn-out

Bereik een consistent hoog energieniveau om helder na te denken en de juiste beslissingen te nemen, zodat je aan het einde van elke dag een voldaan gevoel hebt.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen