Rol 1: Vertrouwen vergroten

Word een leider die andere mensen graag volgen.

Vertrouwen is het belangrijkste ingrediënt om een team te smeden. Het is de betrouwbaarheid die voortkomt uit het karakter en de competenties van een persoon of organisatie. Leiders die vertrouwen vergroten, gaan van het leiden van een team waar een cultuur gewoon ontstaat naar het leiden van een team waar bewust een cultuur wordt gecreëerd waarin veel vertrouwen heerst.

Leiders kunnen het vertrouwen vergroten door hun geloofwaardigheid te versterken en de cultuur van binnenuit te vormen. Hun persoonlijke geloofwaardigheid bepaalt hoe andere mensen hen zien, hoe andere mensen met hen omgaan en uiteindelijk of andere mensen hen vertrouwen.

Gratis gids

Aanpassen aan verandering: 5 zelfcoachingsvragen

Download deze gids en help je leiders hun aanpak van de verandering te bepalen en een productieve mindset aan te nemen.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema leiderschap

Ontdek hoe De 4 essentiële rollen van leiderschap je kan helpen om het leiderschapspotentieel te ontwikkelen en de prestaties te verbeteren.

De 4 kernen van geloofwaardigheid

Integriteit en intentie vormen het fundament van karakter. Competenties zijn de som van capaciteiten en resultaten. Leiders moeten alle 4 kernen van geloofwaardigheid laten zien om het vertrouwen te vergroten.

De 4 kernen uitgelegd

Integriteit betekent dat je volledig eerlijk en oprecht bent. Het is wie je echt bent. Het omvat congruentie, bescheidenheid en moed.

 • Congruentie betekent leven in harmonie met jouw diepste waarden en overtuigingen. Leiders die congruent zijn, doen wat ze zeggen.
 • Bescheidenheid betekent dat je ronduit achter jouw principes staat, ook bij tegenslag. Leiders die bescheiden zijn, houden zich eerder bezig met wat juist is, dan met gelijk hebben.
 • Moed betekent handelen in lijn met jouw principes. Leiders die moedig zijn, doen wat juist is, vooral ook als dat moeilijk is.

Intentie is jouw fundamentele drijfveer of agenda en het gedrag dat daaruit voortkomt.

 • Het motief dat het meest inspireert tot vertrouwen, is oprecht geven om mensen, om jouw waarden, om de kwaliteit van wat je doet.
 • De agenda die het meest inspireert tot vertrouwen, is het nastreven van wederzijds voordeel – oprecht willen wat het beste is voor alle betrokkenen.
 • Het gedrag dat de meeste geloofwaardigheid creëert, is handelen in het beste belang van iedereen.

Bekwame mensen en organisaties dragen vertrouwen uit. Bekwaamheid is jouw competentie om resultaten te behalen en omvat jouw talenten, attitudes, vaardigheden, kennis en stijl.

 • Talenten: wat zijn jouw unieke sterke punten en talenten?
 • Attitudes: benader je jouw werk met energie en de vastberadenheid om een bijdrage te leveren?
 • Vaardigheden: probeer je jouw vaardigheden continu te ontwikkelen?
 • Kennis: wat doe je om op de hoogte te blijven en om steeds bij te leren?
 • Stijl: helpt jouw aanpak om dingen mogelijk te maken of juist niet?

Resultaten zijn belangrijk! Ze zijn uitermate belangrijk voor je geloofwaardigheid. Mensen beoordelen jouw resultaten/prestaties op basis van drie belangrijke indicatoren: eerdere prestaties, huidige prestaties en verwachte prestaties.

 • Eerdere prestaties: je reputatie en staat van dienst op het gebied van zowel resultaten als activiteiten.
 • Huidige prestaties: nu resultaten boeken en niet leunen op eerdere prestaties.
 • Verwachte prestaties: hoe mensen denken dat jij in de toekomst gaat presteren op basis van je eerdere en huidige resultaten.
Quote PNG

Vertrouwen is het belangrijkste ingrediënt om een team te smeden. Zonder vertrouwen heb je niets.

— Pasquale Scaturro

De 4 essentiële rollen van leiderschap

01
Vertrouwen vergroten

Vertrouwen begint met het karakter en de competenties van een leider – de geloofwaardigheid waarmee leiders doelbewust een cultuur van vertrouwen kunnen creëren.

02

Effectieve leiders ontwikkelen een gedeelde visie en strategie, die ze zo overtuigend communiceren dat anderen hen willen volgen.

03

Leiders moeten niet alleen groot denken, maar hun visie en strategie ook uitvoeren, met en via anderen.

04

Effectieve leiders ontwikkelen het leiderschapspotentieel in anderen en verbeteren prestaties door continue feedback en coaching.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen