Rol 2: Visie creëren

Weet jij waar je heen gaat?

Effectieve leiders creëren een visie waaruit blijkt waar ze heen gaan en waarom. Ze koppelen deze visie aan een ambitieus doel dat mensen inspireert om groter te denken en betekenis te vinden in hun werk, met name tijdens moeilijke perioden of veranderingen.

Inspirerende teamvisies zijn ambitieus en vereisen dat we groot denken en onszelf ontwikkelen. Effectieve teamvisies kunnen worden gemeten en sluiten aan bij de visie van de organisatie. Leiders die visie creëren, gaan van het aansturen van mensen op basis van een functiebeschrijving naar het betrekken van hun team bij betekenisvol werk.

Leiders kunnen een visie creëren door een teamvisieverklaring op te stellen, een teamstrategie te ontwerpen en een strategisch verhaal te presenteren.

Gratis gids

Aanpassen aan verandering: 5 zelfcoachingsvragen

Download deze gids en help je leiders hun aanpak van de verandering te bepalen en een productieve mindset aan te nemen.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema leiderschap

Ontdek hoe De 4 essentiële rollen van leiderschap je kan helpen om het leiderschapspotentieel te ontwikkelen en de prestaties te verbeteren.

Missie, visie en strategie

Gebruik je eigen creativiteit, analyse en planning als uitgangspunt bij het ontwikkelen van een teamvisie en -strategie. Stimuleer vervolgens creativiteit, feedback en betrokkenheid binnen je team om de visie en strategie tot leven te brengen.

Teamstrategie en strategisch verhaal

Teamstrategie:

Geen enkel team heeft een vanzelfsprekend bestaansrecht. Een relevante teamstrategie omvat de organisatiestrategie, voldoet aan de eisen van klanten en andere stakeholders, is gebaseerd op de capaciteiten van je team, maakt deel uit van een breder kader en heeft een positieve impact op de bedrijfsresultaten.

Strategisch verhaal:

Je strategisch verhaal moet zo duidelijk zijn dat je het in maximaal 30 seconden kunt vertellen en dat anderen het zonder problemen begrijpen. Een effectief strategisch verhaal is duidelijk: het is specifiek en eenduidig. Het is beknopt: kort en to the point. Het is boeiend, betekenisvol en inspirerend. En het roept vertrouwen op, wat betekent dat het positief en geloofwaardig is.

Quote PNG

Als er sprake is van een duidelijk en overtuigend doel, zullen mensen uit zichzelf hun best doen.

— Stephen M. R. Covey

De 4 essentiële rollen van leiderschap

01

Vertrouwen begint met het karakter en de competenties van een leider – de geloofwaardigheid waarmee leiders doelbewust een cultuur van vertrouwen kunnen creëren.

02
Visie creëren

Effectieve leiders ontwikkelen een gedeelde visie en strategie, die ze zo overtuigend communiceren dat anderen hen willen volgen.

03

Leiders moeten niet alleen groot denken, maar hun visie en strategie ook uitvoeren, met en via anderen.

04

Effectieve leiders ontwikkelen het leiderschapspotentieel in anderen en verbeteren prestaties door continue feedback en coaching.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen