Vaardigheid 1: Ontwikkel een leider-mindset

Van individuele bijdrager naar leider.

Wanneer individuele bijdragers leiders worden, moeten ze hun definitie van resultaten veranderen. Ze moeten anders naar resultaten kijken. Als individuele bijdragers hoefden ze alleen hun werk te doen om resultaten te behalen. Als eerstelijns leiders zijn ze echter verantwoordelijk voor de resultaten van iedereen in hun team.

De eerste taak van een leider is niet om zelf resultaten te behalen, maar om resultaten te behalen met en via anderen. Leiders zijn nog steeds verantwoordelijk voor hun persoonlijke resultaten, maar ze geven prioriteit aan de ondersteuning van hun team in het behalen van de gewenste resultaten, terwijl teamleden kunnen groeien, leren en zelfs leiders worden. Met andere woorden: je mensen zijn je resultaat.

Om een effectieve leider te worden, is het belangrijk om niet langer te denken “Ik ben verantwoordelijk voor mijn resultaten”, maar te denken “Ik ben verantwoordelijk voor het boeken van resultaten via anderen”.

Gratis gids

Cruciale inzichten voor eerstelijns leiders

Om de omslag te maken van individuele bijdrager naar leider, zul je je andere vaardigheden eigen moeten maken.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema leiderschap

Ontdek de bewezen best practices voor het creëren van een goed presterend team.

De kracht van mindsets

De resultaten die we in ons leven BEHALEN, zijn afhankelijk van wat we DOEN. Wat we DOEN is afhankelijk van hoe we de wereld om ons heen ZIEN. Wanneer je je resultaten wilt veranderen, zul je eerst je mindsets moeten veranderen.

Voor leiders met de doorsnee mindset “Ik ben verantwoordelijk voor mijn resultaten”, is het belangrijk om te begrijpen dat hun werk niet meer alleen om hen draait, maar om hun team. Ze zullen de werkwijzen moeten loslaten waarmee ze als individuele bijdrager succes hebben behaald. Deze werkwijzen hebben weliswaar geleid tot hun promotie, maar in hun nieuwe rol zullen ze anders moeten werken om succes te bereiken.

Quote PNG

Als je kleine veranderingen in je leven wilt maken, werk dan aan je gedrag. Maar wanneer je grote sprongen wilt maken, werk dan aan je paradigma’s.

— Dr. Stephen R. Covey

De 6 cruciale vaardigheden voor het leiden van een team

01
Ontwikkel een leider-mindset

Om de omslag te maken van individuele bijdrager naar leider, zul je jouw mindset moeten veranderen. Ontdek de cruciale mindset-veranderingen die jouw succes als leider van anderen maximaliseren.

02

Vergroot de betrokkenheid van teamleden door regelmatig 1-op-1’s te houden. Verdiep je in de problemen van je teamleden en help hen om zelf hun problemen op te lossen.

03

Wees duidelijk over de doelen en resultaten van je team. Delegeer verantwoordelijkheden, maar blijf je teamleden ondersteunen.

04

Geef feedback om het vertrouwen en de vaardigheden van teamleden te ontwikkelen. Verbeter ook je eigen prestaties door anderen om feedback te vragen.

05

Bereid teamleden voor op veranderingen en ondersteun ze in het veranderproces, zodat hun prestaties er niet onder lijden maar juist beter worden.

06

Gebruik een weekplanning om je te focussen op de belangrijkste prioriteiten en maak gebruik van de 5 energiebronnen om je vaardigheden als effectieve leider verder te ontwikkelen.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen