Vaardigheid 4: Creëer een feedbackcultuur

Zorg voor de juiste balans tussen moed en consideratie.

Bij het geven van feedback zijn er twee uitersten:

  • Te veel moed. Dit type leider deelt zonder problemen diens mening. Ze geven te veel en te vaak feedback. Bovendien zijn ze te hard in hun oordeel.
  • Te veel consideratie. Dit type leider krijgt het Spaans benauwd bij de gedachte feedback te moeten geven. Daarom geven ze maar geen feedback, waardoor problemen niet alleen aanhouden maar ook erger worden.

In beide gevallen bewijzen leiders hun teams een slechte dienst. Feedback die wordt gegeven met te veel moed en te weinig consideratie kan het zelfbeeld of vertrouwen van de ontvanger vernietigen. Maar ook leiders die te veel consideratie en te weinig moed tonen, doen onbewust meer kwaad dan goed. Door geen of vage feedback te geven, versterken ze namelijk de zwakke punten van hun teamleden. Teamleden trappen keer op keer in dezelfde valkuilen die hen ervan weerhouden om beter te presteren en te groeien.

Het niet geven van feedback is ook schadelijk voor je reputatie als leider. Wanneer je een uitdagende of lastige situatie lijkt te negeren, kan je team dit zien als een teken van zwakte en het vertrouwen in je capaciteiten verliezen.

Gratis gids

Cruciale inzichten voor eerstelijns leiders

Om de omslag te maken van individuele bijdrager naar leider, zul je je andere vaardigheden eigen moeten maken.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema leiderschap

Ontdek de bewezen best practices voor het creëren van een goed presterend team.

Maak je intentie duidelijk

Intentie speelt een bepalende rol bij het geven van feedback. Het is belangrijk dat teamleden weten dat hun leider hen wil helpen om vaardigheden en talenten te ontwikkelen.

Effectieve feedback

Ineffectieve leiders zien zichzelf als ‘probleemoplosser’: ze denken dat ze hun team feedback moeten geven over wat ze verkeerd doen. Effectieve leiders vragen daarentegen om feedback om het potentieel van anderen, inclusief dat van zichzelf, optimaal te benutten.

Mensen kijken verschillend tegen feedback aan afhankelijk van hun persoonlijke ervaringen, maar sommige universele principes zijn op bijna iedereen van toepassing. Want feedback is voor iedereen belangrijk, of je nu net bent afgestudeerd en aan je eerst baan begint of jaren ervaring hebt en bijna met pensioen gaat.

Naarmate leiders door te oefenen steeds beter worden in het geven en ontvangen van feedback, zal er uiteindelijk een cultuur ontstaan waarin het delen van constructieve feedback de normaalste zaak van de wereld is. Zo zorgen leiders ervoor dat iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt en dat de prestaties en productiviteit aanzienlijk toenemen.

Quote PNG

Constructieve feedback geven over een blinde vlek is een van de mooiste geschenken die je iemand kunt geven. Niemand heeft er baat bij wanneer je niet zegt wat er moet worden gezegd, alleen omdat het niet prettig voelt. Geef zoveel om iemand dat je eerlijke en nauwkeurige feedback durft te geven.

— Dr. Stephen R. Covey

De 6 cruciale vaardigheden voor het leiden van een team

01

Om de omslag te maken van individuele bijdrager naar leider, zul je jouw mindset moeten veranderen. Ontdek de cruciale mindset-veranderingen die jouw succes als leider van anderen maximaliseren.

02

Vergroot de betrokkenheid van teamleden door regelmatig 1-op-1’s te houden. Verdiep je in de problemen van je teamleden en help hen om zelf hun problemen op te lossen.

03

Wees duidelijk over de doelen en resultaten van je team. Delegeer verantwoordelijkheden, maar blijf je teamleden ondersteunen.

04
Creëer een feedbackcultuur

Geef feedback om het vertrouwen en de vaardigheden van teamleden te ontwikkelen. Verbeter ook je eigen prestaties door anderen om feedback te vragen.

05

Bereid teamleden voor op veranderingen en ondersteun ze in het veranderproces, zodat hun prestaties er niet onder lijden maar juist beter worden.

06

Gebruik een weekplanning om je te focussen op de belangrijkste prioriteiten en maak gebruik van de 5 energiebronnen om je vaardigheden als effectieve leider verder te ontwikkelen.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen