Eigenschap 1: Wees proactief

De gewoonte van persoonlijke verantwoordelijkheid

 

Eigenschap 1: Wees proactief betekent meer dan initiatief nemen. Het betekent dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven. Ons gedrag is een gevolg van onze beslissingen, niet van onze omstandigheden. Het is jouw verantwoordelijkheid om je reactie te kiezen. Proactieve mensen geven hun omstandigheden niet de schuld voor hun gedrag. Hun gedrag is het resultaat van hun eigen bewuste keuze, gebaseerd op waarden, en niet het resultaat van die omstandigheden, gebaseerd op gevoel.

“Ik ben niet het resultaat van mijn omstandigheden. Ik ben het resultaat van mijn beslissingen.” – Dr. Stephen R. Covey

Reactieve mensen worden vaak beïnvloed door hun fysieke omgeving. Als het weer goed is, voelen zij zich goed. Is dat niet het geval, dan heeft dat invloed op hun houding en prestaties. Proactieve mensen dragen hun eigen weer met zich mee. Ze worden nog steeds beïnvloed door prikkels van buitenaf, maar hun reactie, bewust of onbewust, is een op waarden gebaseerde reactie of keuze.

De vrijheid om te kiezen

Proactieve mensen richten hun inspanningen op hun ‘Cirkel van invloed.’ Ze werken aan die dingen waar ze iets aan kunnen doen: gezondheid, kinderen of problemen op het werk.

Reactieve mensen richten hun inspanningen op hun ‘Cirkel van betrokkenheid,’ waar ze weinig of geen controle over hebben: de staatsschuld, terrorisme of het weer. Wanneer we ons bewust worden van de gebieden waar we onze energie in steken, zetten we een grote stap richting proactiviteit.

“De proactieve benadering van een fout is om deze onmiddellijk te erkennen, te corrigeren en ervan te leren.” – Dr. Stephen R. Covey