Eigenschap 4: Denk win-win

De gewoonte van wederzijds voordeel

 

Eigenschap 4: Denk win-win is geen techniek; het is een totale filosofie en één van de zes paradigma’s van menselijke interactie. De andere paradigma’s zijn: win/verlies, verlies/win, win, en win/win of no deal. 

Win-win is een kader voor verstand, dat constant op zoek is naar wederzijds voordeel in alle menselijke interacties. Het is niet jouw manier of mijn manier, maar het is een betere manier, een hogere manier. 

“Wanneer de ene partij meer voordeel heeft dan de andere, is dat een win-verlies situatie. Voor de winnaar lijkt het misschien even op succes, maar op de lange termijn zorgt het voor wrok en wantrouwen.” – Dr. Stephen R. Covey 

Welk paradigma is het beste? 

De meeste situaties zijn deel van een onderling afhankelijke realiteit en dan is win/win het enige werkbare alternatief van de zes paradigma’s van menselijke interactie. Zie win/win als het baken voor interpersoonlijk leiderschap. Karakter is het fundament van win/win. Er zijn drie essentiële karaktereigenschappen voor dit paradigma: 

  • Integriteit – De waarde die je aan jezelf hecht. 
  • Volwassenheid – Het evenwicht tussen moed en consideratie. 
  • Mentaliteit van overvloed – Het idee dat er genoeg is voor iedereen. 

Als we uiteindelijk niet beiden winnen, dan zullen we beiden verliezen. Daarom is een win-win in relaties het enige realistische alternatief.” – Dr. Stephen R. Covey 

Veel mensen denken in termen van of/of: of je bent aardig of je bent hard. Win-win vereist dat je beide bent. Het is een evenwichtsoefening tussen moed en consideratie.