Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

De gewoonte van wederzijds voordeel

 

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden impliceert een diepgaande paradigma-verschuiving. Normaal gesproken proberen we eerst begrepen te worden. In plaats daarvan luisteren de meeste mensen naar het antwoord. Ze zijn ofwel aan het spreken of bereiden zich voor om te gaan spreken. 

Empathisch luisteren is luisteren met de intentie om te begrijpen. Empathisch luisteren is krachtig omdat het je bruikbare informatie geeft om mee te werken. Het kost tijd, maar lang niet zoveel tijd als het kost om uiteindelijk weer terug te krabbelen en misverstanden recht te zetten. 

“Als ik het belangrijkste principe dat ik heb geleerd op het gebied van interpersoonlijke relaties in één zin zou moeten samenvatten, dan zou dat het volgende zijn: Eerst begrijpen, dan begrepen worden.” – Dr. Stephen R. Covey 

 Wanneer je leert om goed naar andere mensen te luisteren, zul je enorme verschillen in perceptie ontdekken. Je zult ook de impact beginnen te waarderen die deze verschillen kunnen hebben wanneer mensen proberen samen te werken in onderling afhankelijke situaties. 

Weten hoe je begrepen moet worden is de tweede helft van eigenschap 5 en het is net zo belangrijk voor het bereiken van win/win oplossingen. Willen begrijpen vereist aandacht; begrepen willen worden vergt moed. Win/win-oplossingen vereisen een hoge mate van beide. 

Er zijn drie woorden die de essentie bevatten van eerst begrijpen: 

  • Ethos – je persoonlijke geloofwaardigheid, het vertrouwen dat je wekt. 
  • Pathos – je empathische kant, die laat zien dat je op één lijn zit met de emotionele strekking van de communicatie van de ander. 
  • Logos – het beredenerende deel van de boodschap. 

Eigenschap 5 is krachtig omdat het middenin je cirkel van invloed ligt, wat inhoudt dat het iets is wat je altijd kunt doen omdat het binnen je invloedssfeer ligt. Als je het doet, wordt je cirkel van invloed groter. Eigenschap 5 kan je nu meteen al toepassen.