3 manieren om teamcommunicatie te bevorderen

Wordt jouw vraag tijdens een teamvergadering beantwoord door stilte? Is er sprake van een collega die veel goede ideeën heeft, maar deze niet over kan brengen? De tactieken die we in dit artikel bespreken, vragen een moment van reflectie op de huidige communicatie. Sta stil bij hoe de communicatie binnen het team verloopt. Go slow to go fast. Na verloop van tijd vallen de stukjes van deze puzzel op de juiste plek en kan de productiviteit van het team een grote boost krijgen. Hier zijn 3 manieren om de teamcommunicatie te bevorderen.

Read the room: observeer de houding van je teamleden

Lees de lichaamstaal en ontdek dat je veel kunt opsteken van iemands houding. Wanneer je dit soort duidelijke signalen mist, loop je het risico op inefficiëntie. Van terugtrekking van bepaalde teamleden tot het missen van misschien wel de beste ideeën uit de groep.Observeer daarom de signalen en gebruik ze als basis voor het verdere verloop van de communicatie. Merk je dat iemand steeds onderbroken wordt door een ander? Geef deze persoon de ruimte om te spreken. Doe dit ook wanneer je merkt dat er uiteenlopende standpunten naar boven komen. Maak ruimte en ga in gesprek.

Gebruik je eigen lichaamstaal en stilte

De woorden die je gebruikt tijdens een gesprek zijn belangrijk. Maar lichaamstaal en andere fysieke signalen zijn net zo belangrijk. Niet alleen om te laten zien dat je actief luistert, maar ook om de betrokkenheid van je gesprekspartner aan te moedigen. Probeer de volgende tactieken om je lichaamstaal in te zetten:
  • Wend je met je gehele lichaam naar de gesprekspartner. Blijf ontspannen.
  • Gebruik oogcontact om verbinding te maken. Dit straalt zelfverzekerdheid uit.
  • Spiegel gezichtsuitdrukkingen. Door te knikken of lachen moedig je je gesprekspartner aan. Wanneer je gesprekspartner een lastig punt aansnijdt, is het van belang om een neutrale gezichtsuitdrukking aan te houden.
Stilte is een krachtig gespreksinstrument. Een korte stilte nadat iemand in de groep spreekt, zorgt voor een moment van nadenken over wat er zojuist gezegd is. Wacht 10 seconden voordat je een “ongemakkelijke stilte” opvult.

Stuur het gesprek waar nodig bij

Discussies en besprekingen kunnen door meerdere redenen afdwalen van het onderwerp. Het kan voorkomen dat het gesprek nergens naartoe gaat, dat een iemand het gesprek domineert of dat iemand in discussie gaat met iemand anders vanwege zijn of haar ideeën. Wil je de groep bijsturen? Benoem dan eerst welke dynamiek je waarneemt. Beschrijf daarna welke dynamiek gewenst is. Zo begrijpt iedereen dat het nodig is om het gedrag aan te passen.