Hoe pakt jouw organisatie verandermanagement aan?

Vacature financieel administratief medewerker | FranklinCovey Benelux

Verandering is de enige constante factor in het bedrijfsleven. Het is een continu proces dat overal plaatsvindt. Iedere verandering is uniek en vergt een andere aanpak. Het succesvol implementeren van veranderingen noemen we verandermanagement. Hier vind je de principes van verandermanagement en wat het belang ervan is.

De principes van verandermanagement

Verandermanagement gaat om het omzetten van onzekerheden in kansen. Het verbeteren van de manier waarop er met verandering om wordt gegaan, zorgt ervoor dat de gewenste resultaten worden overtroffen. Om die reden is het cruciaal om dit proces goed in te richten. De principes van verandermanagement zijn:

 • de verandering begrijpen;
 • het plannen van de verandering;
 • implementatie van de verandering;
 • de verandering naar buiten toe communiceren.


Een verandering vindt vaak niet alleen plaats op een specifieke afdeling, maar is door heel de organisatie te merken. Verandermanagement zorgt ervoor dat iedereen in het team onderdeel is van en goed voorbereid wordt op de desbetreffende verandering.

De voordelen van verandermanagement zijn:

 • medewerkers passen zich snel en volledig aan tijdens verandering;
 • hoge betrokkenheid binnen teams tijdens een verandering;
 • meer begrip waarom de verandering plaatsvindt;
 • efficiënt gebruik van tijd en middelen.

Wat is belangrijk bij verandermanagement?

Per principe is het belangrijk om kritisch te kijken naar de manier van werken en hoe dit geoptimaliseerd kan worden om effectief leiderschap tot goed recht te laten komen.

Hoe pak jij verandermanagement aan? | FranklinCovey Benelux
 1. 01
  Verandering begrijpen

  De vragen die je kunt stellen om kritisch naar verandermanagement te kijken zijn de volgende: Waarom is de verandering nodig? Wat zijn de voordelen van de verandering voor de organisatie? Welk effect heeft de verandering op de werknemers? Wat is de invloed van de verandering op de manier van werken? Welke stappen zijn nodig om de verandering succesvol te realiseren?

 2. 02
  Verandering plannen

  Een verandering in goede banen leiden en plannen is belangrijk voor het uiteindelijke effect. Voor managers is het belangrijk om de effecten volledig te identificeren. Hierbij dient nagedacht te worden over de kosten, het projectschema, de kwaliteit en eventueel risico.

 3. 03
  De verandering implementeren

  In deze fase is het belangrijk dat iedere stap nauwkeurig doorlopen wordt. Betrokkenheid speelt hierbij een belangrijke rol. Iedereen op de werkvloer begrijpt wat er moet gebeuren en wat de verandering voor hen betekent. Kijk naar eventuele opleidingsbehoeften waar op ingespeeld moet worden ten behoeve van de verandering.

Demo aanvragen
Verandermanagement | FranklinCovey Benelux

Hoe manage je een team door verandering?

Een team managen door een verandering kan er iedere keer anders uit zien. Over het algemeen is het van belang om binnen teams een hoge mate van vertrouwen op te roepen, sterke communicatieve vaardigheden te tonen en sterk emotioneel intelligent zijn. Tevens is strategisch denken essentieel om een team door verandering heen te leiden.

FranklinCovey biedt programma’s aan die iedere werknemer transformeren op het gebied van leiderschap en persoonlijke effectiviteit. De doelen en ambities van jouw organisatie staan hierbij centraal. We geven praktijkgerichte trainingen en kunnen een op maat gemaakt verandermanagement-traject samenstellen. Neem contact op en dan kijken we samen naar oplossingen voor jouw organisatie.

blijf op de hoogte

Wil je maandelijks inspirerende content ontvangen?

ja, inspireer mij!