Vaardigheid 5: Leid je team door verandering

Zet onzekerheden om in kansen.

Inspirerende leiders moeten hun team door verandering leiden, ongeacht of deze wordt opgelegd door het hoofdkantoor of externe consultants of het gevolg is van veranderende behoeften van klanten of economische onrust. De veranderingen waar eerstelijns leiders mee worden geconfronteerd, zijn vaak het idee van iemand anders.

In goede tijden behalen de meeste leiders vaak zonder problemen de gewenste resultaten, maar in tijden van onzekerheid wordt pas echt duidelijk uit welk hout een leider gesneden is. Verandering is zonder twijfel een van de grootste beproevingen waar elke leider vroeg of laat mee te maken krijgt. Leiders die geduld, doorzettingsvermogen, emotionele stabiliteit, weerbaarheid en vertrouwen tonen, zijn onmisbaar voor hun organisatie en team.

Om hun team effectief door verandering te leiden, moeten leiders niet langer denken “Ik beheer en beheers veranderingen voor mijn team” maar denken “Ik help teamleden hun rol in het veranderproces te begrijpen en ondersteun hen hierbij”.

Gratis gids

Cruciale inzichten voor eerstelijns leiders

Om de omslag te maken van individuele bijdrager naar leider, zul je je andere vaardigheden eigen moeten maken.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema leiderschap

Ontdek de bewezen best practices voor het creëren van een goed presterend team.

Het FranklinCovey-verandermodel

De resultaten van een verandering zijn vaak lastig te voorspellen, net als de reacties van mensen op verandering. Ons verandermodel helpt leiders om hun team effectief door de vier zones van verandering te leiden.

Gebruik het verandermodel

Het verandermodel helpt leiders logisch denken en voorspelbaarheid te gebruiken om (de schijn van) chaos te voorkomen. Het geeft zowel teamleden als leiders inzicht in hun reacties op verandering en helpt hen door de lastigste fasen op weg naar acceptatie en innovatie.

Elke verandering is moeilijk. Wanneer we echter begrijpen dat veranderingen een voorspelbaar patroon volgen, wordt het makkelijk om effectief met verandering om te gaan, zeker wanneer leiders de verandercurve voor hun team zo kort en vlak mogelijk houden. Leiders kunnen het model ook gebruiken om te bepalen in welke zone hun teamleden zich bevinden. Uiteraard reageert iedereen anders op verandering, maar als leiders weten in welke zone een teamlid zich bevindt, kunnen ze doelgerichte acties ondernemen om elk teamlid effectief door de verandering te leiden.

Inspirerende leiders helpen hun teamleden om zo snel en soepel mogelijk zone 4 te bereiken. Door hun teamleden in zone 1 voor te bereiden op de verandering en de reacties in zone 2 en 3 te beheersen, houden ze de verandercurve voor hun team kort en vlak.

Tot slot: we weten dat verandermanagement een onderwerp is waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Wij hebben bewust een eenvoudig, duidelijk en praktisch toepasbaar model ontwikkeld dat leiders helpt om effectief om te gaan met de emotionele aspecten van verandering.

Quote PNG

Mensen verzetten zich niet tegen verandering. Ze verzetten zich tegen veranderd worden.

— Peter Senge

De 6 cruciale vaardigheden voor het leiden van een team

01

Om de omslag te maken van individuele bijdrager naar leider, zul je jouw mindset moeten veranderen. Ontdek de cruciale mindset-veranderingen die jouw succes als leider van anderen maximaliseren.

02

Vergroot de betrokkenheid van teamleden door regelmatig 1-op-1’s te houden. Verdiep je in de problemen van je teamleden en help hen om zelf hun problemen op te lossen.

03

Wees duidelijk over de doelen en resultaten van je team. Delegeer verantwoordelijkheden, maar blijf je teamleden ondersteunen.

04

Geef feedback om het vertrouwen en de vaardigheden van teamleden te ontwikkelen. Verbeter ook je eigen prestaties door anderen om feedback te vragen.

05
Leid je team door verandering

Bereid teamleden voor op veranderingen en ondersteun ze in het veranderproces, zodat hun prestaties er niet onder lijden maar juist beter worden.

06

Gebruik een weekplanning om je te focussen op de belangrijkste prioriteiten en maak gebruik van de 5 energiebronnen om je vaardigheden als effectieve leider verder te ontwikkelen.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen