Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

De gewoonte van continue zelfontwikkeling

 

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp gaat over tijd nemen voor zelfontwikkeling. Het maakt alle andere gewoonten mogelijk. Wanneer je de zaag slijpt, behoud en verbeter je het meest waardevolle dat je bezit – namelijk jezelf. 

Stel je voor dat je iemand in het bos tegenkomt die verwoed bezig is om een boom om te zagen. 
“Wat ben je aan het doen?” vraag je. 
“Zie je dat niet?” is het ongeduldige antwoord. “Ik ben deze boom aan het omzagen.” 
“Je ziet er moe uit!” zeg je. “Hoe lang ben je al bezig?” 
“Meer dan vijf uur,” antwoordt hij, “en ik ben bekaf! Dit is zwaar werk.” 
“Waarom neem je dan niet even een pauze om die zaag te slijpen?” vraag je. “Ik weet zeker dat het dan een stuk sneller gaat.” 
“Ik heb het te druk met zagen!” 

“We mogen nooit te druk worden met zagen om de tijd te nemen om de zaag te slijpen.” – Dr. Stephen R. Covey 

 

Eigenschap 7 gaat over tijd nemen om de zaag te slijpen. Het omringt de andere gewoonten van het 7 eigenschappen paradigma omdat het de gewoonte is die alle anderen mogelijk maakt. Het is het vernieuwen van de vier dimensies van je natuur: lichaam, hart, verstand en ziel. 

Lichaam – lichaamsbeweging, voeding en stress management. De essentie van het vernieuwen van de fysieke dimensie is om de zaag te slijpen, om ons lichaam regelmatig te oefenen op een manier die ons vermogen om te werken, ons aan te passen en te genieten, in stand houdt en verbetert. 

Hart – verduidelijking van waarden en toewijding, studie en meditatie. Deze dimensie is je kern, je centrum en je toewijding aan je waardensysteem. Het is een zeer persoonlijk en belangrijk aspect van het leven. Het vergt een tijdsinvestering en is een kwadrant 2-activiteit. 

Verstand – lezen, visualiseren, plannen en schrijven. Het grootste deel van onze mentale ontwikkeling en leerdiscipline wordt geactiveerd door formeel onderwijs. Zodra we de externe discipline van school verlaten, laten velen van ons hun geest verslappen. 

Ziel – dienstbaarheid, empathie, synergie en intrinsieke zekerheid. Deze dimensie concentreert zich op eigenschappen 4, 5, en 6 – de principes van interpersoonlijk leiderschap, empathische communicatie en creatieve samenwerking. 

“Vernieuwing is het principe – en het proces – dat ons in staat stelt te bewegen in een opwaartse spiraal van groei en verandering, van voortdurende verbetering”. – Dr. Stephen R. Covey