Keuze 2: Ga voor buitengewoon, neem geen genoegen met gewoon

Wat zijn de belangrijkste rollen in je leven?

Ons leven bestaat uit de rollen die we hebben. Rollen zijn zo fundamenteel voor de menselijke identiteit dat wanneer je mensen vraagt wie ze zijn, ze altijd antwoorden in rollen: “Ik ben engineer”, “Ik ben partner”, “Ik ben ouder”.

Hoe zorgen we voor de juiste balans tussen al deze rollen? Dit doen we door de principes van de tijdmatrix (uit keuze 1) toe te passen op elk van onze rollen.  Zo voorkomen we dat onze belangrijkste rol ondergesneeuwd raakt door de urgente behoeften van minder belangrijke rollen.  Je rol op het werk vraagt bijvoorbeeld zoveel van je dat er nog maar weinig overblijft voor je familie en voor jezelf.  Door bewuste keuzes te maken voor elk van je rollen kun je zorgen voor de benodigde balans.

Een van de effectiefste manieren om de belangrijkste rollen in je leven te achterhalen, is door te beoordelen hoe je elk van deze rollen vervult en vervolgens de criteria voor succes voor elke rol te definiëren. Hiermee creëer je het kader dat je brein nodig heeft om te kunnen beslissen wat je elke dag echt moet doen.

Gratis gids

Zo manage je jouw tijd: 7 tips om je tijd optimaal te benutten

Hardwerkende professionals zouden meer tijd moeten besteden aan het nastreven van hun langetermijndoelen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema persoonlijke effectiviteit

Ontdek de interpersoonlijke en professionele vaardigheden die ieder van ons nodig heeft om te kunnen presteren in de huidige dynamische werkomgeving.

Maak je rollen buitengewoon

Nadat je jouw belangrijkste rollen hebt bepaald, is het belangrijk dat je deze transformeert van gewone rollen naar buitengewone rollen. Dit helpt je om betere beslissingen te nemen over waar je jouw tijd en energie elke dag in investeert.

Definieer een nieuwe titel voor jouw buitengewone rol.

Bepaal eerst hoe succes in deze rol eruitziet en voelt.

Verwerk dit in de nieuwe titel voor jouw rol. Verander de titel ‘Marketing Director’ bijvoorbeeld in ‘Business Catalyst’ of ‘Fotograaf’ in ‘Visueel kunstenaar’.  De titel voor jouw buitengewone rol moet een afspiegeling vormen van de energie die vrijkomt door het bredere perspectief.

Stel een Q2-rolstatement op voor elke rol.

Stel een kort statement op waarin je beschrijft welke resultaten je wilt behalen en welke belangrijke stappen je gaat nemen om deze resultaten te behalen. Dit statement ondersteunt je planning en besluitvorming op weg naar het bereiken van je doel. Gebruik de volgende formule:

“Als … (roltitel) zal ik … (buitengewone prestaties) door … (activiteiten)”

Buitengewone rollen vormen een drijfveer die ons motiveert en helpt om onze belangrijkste doelen in het leven te bereiken.

Quote PNG

Wanneer je erin slaagt iets moeilijks voor elkaar te krijgen, geeft dit een groter gevoel van voldoening en geluk en neemt je algemene gevoel van welzijn toe.

— Dr. Heidi Grant Halvorson

De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit

01

Maak onderscheid tussen wat belangrijk en onbelangrijk is en vergroot je ROM (Return on the moment) te midden van alle afleidingen.

02
Ga voor buitengewoon, neem geen genoegen met gewoon

Definieer en prioriteer jouw rollen voor het behalen van buitengewone resultaten en belangrijke doelen.

03

Gebruik tips en tools om je prioriteiten in je agenda te plannen in plaats van je agenda te prioriteren en voer je belangrijkste prioriteiten uitmuntend uit.

04

Zorg ervoor dat technologie vóór en niet tegen je werkt en zet het in om je productiviteit te verhogen.

05

Bereik een consistent hoog energieniveau om helder na te denken en de juiste beslissingen te nemen, zodat je aan het einde van elke dag een voldaan gevoel hebt.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen