De gewoonte van persoonlijke verantwoordelijkheid

Eigenschap 1: ‘Wees proactief’ betekent meer dan initiatief nemen. Het betekent dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven. Proactieve mensen weten dat hun gedrag het gevolg is van hun beslissingen, niet van hun omstandigheden. Ze weten dat ze kunnen kiezen hoe ze reageren. Reactieve mensen daarentegen worden vaak beïnvloed door hun fysieke omgeving. Ze hebben de neiging om externe bronnen de schuld te geven van hun gedrag. Als het weer goed is, voelen zij zich goed. Is dat niet het geval, dan heeft dat invloed op hun gedrag en prestaties.

Al deze externe krachten zijn prikkels waar we op reageren. De ruimte tussen een stimulus en reactie geeft ons echter de vrijheid om te kiezen hoe we reageren. Een van de belangrijkste keuzes die we maken, is wat we zeggen. Ons taalgebruik is een goede graadmeter voor hoe we onszelf zien.

Proactieve mensen gebruiken proactieve taal: “ik kan”, “ik zal” of “ik wil graag”. Reactieve mensen gebruiken reactieve taal: “ik kan het niet”, “ik moet” of “was het maar zo”. Reactieve mensen zijn ervan overtuigd dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat ze zeggen en doen: ze hebben immers geen keuze.

Proactieve mensen concentreren zich op hun cirkel van invloed. Ze werken aan die dingen waar ze iets aan kunnen doen: gezondheid, kinderen of problemen op het werk.

Reactieve mensen concentreren zich op hun cirkel van betrokkenheid waar ze weinig of geen controle over hebben: de staatsschuld, terrorisme of het weer. Wanneer we ons bewust worden van de gebieden waar we onze energie in steken, zetten we een grote stap richting proactiviteit.

Gratis gids

Hoe effectieve leiders resultaten behalen: 7 manieren om proactiever te zijn

Ontdek hoe je door het nemen van initiatief je doelen kunt bereiken – voor jezelf, voor je carrière en voor je team.

Gratis event

Neem deel aan een gratis live online event over het thema leiderschap

Ontdek hoe De 7 eigenschappen van effectief leiderschap je kan helpen om het gedrag van je teamleden te transformeren.

De vrijheid om te kiezen

Proactieve mensen reageren niet op of maken zich geen zorgen over omstandigheden waar ze weinig of geen invloed op hebben. Ze besteden hun tijd en energie aan dingen waar ze iets aan kunnen doen. Alle problemen, uitdagingen en kansen waar we mee te maken hebben, behoren tot de cirkel van betrokkenheid of de cirkel van invloed.

Quote PNG

Ik ben niet het resultaat van mijn omstandigheden. Ik ben het resultaat van mijn beslissingen.

— Dr. Stephen R. Covey

Cirkel van invloed

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

01
Eigenschap 1: Wees proactief

Richt je op wat je kunt beïnvloeden en niet op wat je niet kunt beïnvloeden.

02

Definieer duidelijke criteria voor succes en stel een plan op om aan deze criteria te voldoen.

03

Doe de belangrijke zaken eerst, zonder je te laten afleiden door de waan van de dag.

04

Werk effectiever samen door relaties met hoog vertrouwen op te bouwen.

05

Verdiep je in de behoeften van de ander. Dit vormt de basis voor wederzijds begrip.

06

Benut diversiteit om tot innovatieve oplossingen te komen die voldoen aan de verwachtingen van alle belangrijke stakeholders.

07

Maak tijd vrij voor ontspanning en persoonlijke ontwikkeling, zodat er een goede balans tussen werk en privé is en je energieniveau en motivatie op peil blijven.

We helpen je graag. Vraag een demo aan.

Demo aanvragen